PROJECT NAME

City, ST

SouthPark-17.jpg
SouthPark-7.jpg

Reimagining San Francisco’s Oldest Park

Fletcher Studio was honored to have been selected to reimagine San Francisco’s oldest public space. The award-winning design, transformed what was once an English strolling garden into a richly integrated and multi-faceted community space. Close collaboration with neighbors, community groups, and City agencies yielded a design that it totally unique to the park. The park is now universally accessible, due to careful consideration of circulation and topography. South Park succeeds as an ecologically and socially sustainable park, setting the stage for use, connection, and delight while creating a space that is both magnetic and evolving.

 
 

Using a single, meandering pathway to link public plazas, informal stages, bio-retention gardens, gently sloping meadows, and a custom play structure with the surrounding neighborhood, the park ties together disparate functions and creates a space that offers diversity of use.

South Park, San Francisco


Neighborhood: SOMA South of Market
Date: 2017 Completed
Size: 1.2 acres
Client: The South Park Improvement Association
Role: Landscape Architecture
Features: Comprehensive Design, Playground, Green Infastructure
Awards: Kirby Ward Fitzpatrick Prize, ASLA National Honor Award, ASLA Norcal Honor Award
 
SouthPark-28.jpg

COLLABORATION

During its 162 years of evolution, South Park has served the needs of diverse populations including immigrants, refugees, designers, artists, and young professionals. Our team was selected by the South Park Improvement Association to work with the neighborhood and community leaders for over three years. During that time, the community was able to raise 2.8 Million dollars from various sources to fund construction.

 

SUSTAINABILITY

critical green infrastructure and low lifecycle cost features

The park includes many critical green infrastructure and low lifecycle cost features. Stormwater runoff is captured in an underground cistern and infiltrated over time using a sub-surface infiltration system.  We specified recycled materials throughout the park, from the steel and concrete to the mulch that is applied twice a year. Native and drought-tolerant plants reduce irrigation demand and are also  provide a habitat for pollinators. We are delighted that in the spring, the park provides a home for a resident Cooper’s Hawk family. Though not officially ‘rated’, the park is rigorously designed to meet Bay Friendly standards.

SouthPark-23.jpg

 
 

Honest Materials
Natural Concrete
Thermally Modified Woods
 

materials

We used ‘honest’ materials for the park, including natural concrete and thermally modified woods, with the goal that they will get more beautiful with time. Metals used in the park are either stainless, galvanized, or raw aluminum. This was also a visual strategy to de-clutter the park by committing to consistent material unity. As the park ages, these materials will patinate and develop graphic character.

 
 
 

Drawings

The initial design for the park was developed through an iterative analog diagramming and design process. Intuitive understanding of the site, public feedback, and embedded rule sets guided design decisions. The design team then used cutting-edge parametric design software to aid in the production of working 3D models, technical specs, and construction documents.

 
Process_Program_sm.jpg
09 - 01 South Park.jpg
 
 

Construction

The park took a year to build. During that time, we were onsite every single day that the crews were there. We formed an alliance with the construction crews that resulted in a highly collaborative work process. The site concrete was mixed on-site with a mobile batch plant. This allowed for a stronger and more aesthetically consistent hardscape. 

 
 
 

HISTORY HISTORY
HISTORY HISTORY
HISTORY HISTORY
HISTORY HISTORY
 

Historic 

South Park was originally constructed in 1855 as an English picturesque strolling park at the center of a new residential community. In the years following the 1906 Earthquake and Fire, the park served as a refugee camp, providing temporary housing for 648 people. As the neighborhood rebuilt throughout the early 20th century, bonfires burned in the park as longshoremen kept warm, waiting for calls from the union hall. Towards the end of the 20th century, the park evolved quickly, reinventing itself to meet the needs of a quickly changing population: first families, then elderly and disabled homeless moving into residential hotels, and finally young professionals in the dot-com boom.

 

PUBLICATIONS

San Francisco Chronicle
Latest South Park rendition a place for all
By John King,  March 25, 2017

Marin Magazine
Playing With Noguchi: A 20th-century’s interactive art for playgrounds
By Zahid Sardar

Metropolos Magazine
The World’s Best Design Cities 2017
Metropolis editors choose 15 cities around the globe that set the bar highest for progressive design and good living.  

SF Curbed
San Francisco’s oldest park gets a new facelift
Featured in such films as “Rent” and “Blue Jasmine,” South Park is finally ready for its closeup
By Brock Keeling, March 8, 2017

Cottages & Gardens
Landscape Architect David Fletcher Shares His Vision for a Green City
By Lydia Lee

Landzine
South Park, San Francisco
June 27, 2017

NEWS

AWARDS

ASLA+-+black.png